Καλώς ήρθατε στον κόσμο
μας! Ναι, είναι ένας ολόκληρος νέος κόσμος. Ιδιαίτερα για τους φίλους που προέρχονται από το κάπνισμα τσιγάρου, ένα έχω να πω: Μοιάζει μόνο στο ότι και από την πίπα βγαίνει καπνός... Δεν ανάβω τη πίπα μου στο δρόμο τρέχοντας να προλάβω τη τράπεζα. Δεν είναι «ένα στα γρήγορα». Ανάβω τη πίπα μου και γαληνεύω...Καθίστε κι εσείς αναπαυτικά. Ηρεμείστε. Επεξεργαστείτε τα ξύλα σας, τα επιστόμια, τις ασπίδες, τα πατητήρια, τα νέα σας παιχνίδια. Τα νερά του ξύλου, τη ζέστη του, το άρωμα του πρώτου καπνού σας στο σακουλάκι του. Δεν σας τρώω το χρόνο με άχρηστα λόγια. Αυτή η "ιεροτελεστία" όχι μόνο δεν είναι κουραστική, αλλά θα δείτε ότι μόνοι σας θα την επιζητάτε κάθε φορά, σαν ιδιαίτερο κομμάτι της καπνιστικής απόλαυσης της πίπας. Χαλαρώστε... Είναι το μυστικό μας! Η πίπα καπνού
("καπνοσύριγγα"), αποτελείται από το μπωλ του καπνού, την ασπίδα
(για όσους επέλεξαν) και το επιστόμιο. |
||
|
||
Το μπωλ είναι συνήθως φτιαγμένο από ρείκι, έναν θάμνο με μια περίεργη ρίζα σαν σφαίρα. Από αυτή τη ρίζα φτιάχτηκε και η δική σας πίπα, μια ρίζα που χρειάστηκε πάνω από 50 χρόνια να μεγαλώσει... Η ασπίδα είναι ένα πρόσθετο κομμάτι μεταξύ μπωλ και επιστομίου που φιλτράρει εξαιρετικά και κατεβάζει σημαντικά τη θερμοκρασία του καπνού, ώστε να καπνίζουμε δροσερότερα και πιό καθαρά. |
||
|
||
|
||
|
||
Ας αρχίσουμε
λοιπόν το ταξίδι... Ειδικά για την
πρώτη φορά, ας αποφύγουμε να κατεβάζουμε τον καπνό. Πολλά
υπολείμματα από διάφορα υλικά (κόλλες, μπογιές) θα απομακρυνθούν
τώρα και βέβαια δεν τα θέλουμε στα πνευμόνια μας. Τις 5-10 πρώτες φορές που την καπνίζουμε πρέπει να προσέξουμε να μην αυξηθεί η θερμοκρασία στο μπωλ. Απλά να είναι ζεστό και να μπορούμε να το κρατάμε άνετα στο χέρι μας. Εάν ζεσταθεί περισσότερο διακόπτουμε, είτε τραβάμε λιγότερο και σε πιό αραιά διαστήματα. Κι αυτό γιατί μια καινούρια πίπα θέλει "στρώσιμο". Ειδικά στην αρχή της καπνιστικής του ζωής αλλά και αργότερα, το ξύλο πρέπει να ζεσταίνεται ομαλά, χωρίς ακραίες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία του. Σιγά-σιγά δημιουργείται ένα στρώμα κάρβουνου στα εσωτερικά τοιχώματα καύσης που είναι φυσιολογικό και μάλιστα απαραίτητο, το ονομαζόμενο "κέϊκ". Αυτό το κέϊκ σε πάχος περίπου μισού έως ενός χιλιοστού (0.5 - 1 mm) θα συντροφεύει πάντα το μπωλ μας. ΔΕΝ το αφαιρούμε. Μάλιστα μια πίπα θεωρείται "στρωμένη" όταν έχει στα τοιχώματά της δημιουργηθεί αυτό το κέϊκ. Ετσι τις πρώτες αυτές φορές ας αποφύγουμε το σχολαστικό καθάρισμα του μπωλ εσωτερικά. Κάθε φορά που τελειώνουμε το κάπνισμα, απλά απομακρύνουμε όσο καπνό έμεινε.
Να συνοψίσουμε για το στρώσιμο: Θα παρατηρήσατε ότι ένα μόνο άναμα δεν αρκεί για να διατηρήσουμε την καύση του καπνού της πίπας και σβήνει. Κι αυτό γιατί -σε αντίθεση με το τσιγάρο- δεν υπάρχουν χημικά (π.χ. νίτρο) που διατηρούν αυτή τ |